ʥ
Your connection to our webseite is encrypted and secure
ı
ќ
Decide how your data will be used. Here are the settings
DetailsQ
Deutsch Deutsch English English Netherlands Turkey Turkey

Log into your account, in order to get access to all features.

Login
or
or create a new account
+49-2166-6284-0
23
V

Vanadium

50,9415 u
Name Vanadium
Symbol V
Atomic number 23
Atomic mass 50,9415 u
Density 6,11 g/cm³ (at 20 °C)
Melting point 2183 K (1910 °C)

Vanadium halffabricaten kopen

Vanuit Mönchengladbach, Duitsland, leveren wij wereldwijd aan klanten uit de verschillende marktsegmenten. HWN titan GmbH kan u hoogwaardige halffabricaten van vanadium leveren. Neem telefonisch of via ons contactformulier contact op met ons servicecentrum, onze medewerkers helpen u graag verder.

Halffabricaten van vanadium - meer informatie over het metaal

Vanadium is een staalgrijs zwaar metaal. In koude toestand is het goed smeed-, wals- en trekbaar. In verbinding met lucht vormt het onmiddellijk een dunne, beschermende oxidelaag op het oppervlak.

ANDRÉS MANUEL del RIO, een Mexicaanse mineraloog, ontdekte in 1801 vanadium in een looderts. 30 jaar later werd het metaal door de Zweedse chemicus NIELS GABRIEL SEFSTRÖM in Falun herontdekt. In 1867 werd onzuiver vanadium door Sir HENRY ROSCOE in Manchester geïsoleerd. In 1927, de Amerikanen J.W. MARDEN en N.M. RICH verkregen zuiver, 99,8 procent vanadium door de reductie van vanadium(V)oxide met calcium.

Productie van vanadium

Vanadium is een relatief veel voorkomend element op aarde, maar komt net als titanium diffuus voor. In veel ijzer-, koper-, zink- en titaniumertsen wordt vanadium in zeer kleine hoeveelheden aangetroffen. De grootste hoeveelheden vanadium zijn als bijproduct te vinden in de slakken van de ijzer- en staalproductie en bij het smelten van vanadium bevattende titanium- en uraniumertsen. Zuivere vanadium wordt geproduceerd door elektrolytische reductie. Vanadium van hoge zuiverheid wordt verkregen door het Van-Arkel-de-Boer proces door ontleding van vanadiumoxide bij 900-1000 ° C.

Hoogtemperatuur legeringen

Verreweg het grootste deel van het geproduceerde vanadium (85%) wordt verbruikt in de staalindustrie. Omdat geen hoge zuiverheid vereist is, wordt ferrovanadium als grondstof gebruikt. Zelfs in kleine hoeveelheden verhoogt vanadium de sterkte, de taaiheid en dus de slijtvastheid van staal aanzienlijk. Vanadium is ook een belangrijk onderdeel voor hoogtemperatuur legeringen. Vanadiumlegeringen worden in toenemende mate gebruikt in de reactorindustrie voor de vervaardiging van behuizingen van splijtstofstaven. Vanadium wordt steeds belangrijker in de supergeleidertechnologie.

Titaanlegeringen, die vanadium en meestal ook aluminium bevatten, zijn bijzonder stabiel en hittebestendig en worden gebruikt in de vliegtuigbouw voor dragende onderdelen en turbinebladen van vliegtuigmotoren.

adalize | MK1 v8.9.15 | RegNr. 18430 | use-media Œ
û