ʥ
Your connection to our webseite is encrypted and secure
ı
ќ
Decide how your data will be used. Here are the settings
DetailsQ
Deutsch Deutsch English English Netherlands Turkey Turkey

Log into your account, in order to get access to all features.

Login
or
or create a new account
+49-2166-6284-0
40
Zr

Zirkonium

91,224 u
Name Zirkonium
Symbol Zr
Atomic number 40
Atomic mass 91,224 u
Density 6,501 g/cm³ (at 25 °C)
Melting point 2130K (1857 °C)

Zirkonium halffabricaten kopen

HWN titan GmbH is gevestigd in Mönchengladbach, Duitsland, en biedt klanten wereldwijd halffabricaten van zirkonium aan. Als u op zoek bent naar een betrouwbare partner waar u halffabricaten van zirkonium kunt kopen, dan is HWN titan GmbH de juiste partner voor u. Voor meer informatie over onze producten neem telefonisch of via ons contactformulier contact met ons servicecentrum op. Onze medewerkers adviseren u graag.

Feiten over zirkonium

Zirkonium en zirkoniumlegeringen behoren tot de reactieve metalen. De scheikundige Martin Heinrich Klaproth ontdekte dit element in 1789. Zirkonium wordt voornamelijk gewonnen uit zirkoniumzand (ZrSiO4) en baddeleyiet (ZrO2), wat het meest voorkomt in Australië. Slechts ongeveer 1% van het gewonnen zirkonium wordt verwerkt tot metalen materialen. Het grootste deel ervan gaat naar de pigmentindustrie. Net als bij titaan wordt zirkonium gewonnen door middel van het Kroll-proces.

Halffabricaten van zirkonium en zirkoniumlegeringen

Tegenwoordig worden halffabricaten van zirkonium voornamelijk gebruikt in de nucleaire en chemische industrie, waarbij de gebruikte materialen vooral verschillen in het restgehalte van hafnium.

Zirkonium Zr 702 (Zr 700) heeft uitstekende corrosie-eigenschappen door een stabiele en goed hechtende zirkoniumoxidelaag. Deze eigenschappen worden zeer gewaardeerd wordt door de chemische industrie. Het hafniumgehalte speelt hierbij een ondergeschikte rol.

De nucleaire industrie heeft daarentegen behoefte aan zirkoniumlegeringen met een zo laag mogelijk hafniumgehalte. Hier dient het materiaal zirkaloy met een hafniumgehalte van <0,1% als mantelbuis voor splijtstofelementen. Hier is een kleine neutronenvangst doorsnede nodig om een maximale opbrengst te bereiken met de gewenste kettingreactie van het splijtstofuranium. Hafnium is een zogenaamd neutronengif.

De scheiding van hafnium en zirkonium is moeilijk en tijdrovend. Dit komt tot uiting in de materiaalprijzen. Zirkonium Zr 700, Zr 702 en Zr 705 alsmede Zircaloy 2 en Zircaloy 4 zijn in principe in alle vormen van halffabricaten verkrijgbaar.

De mechanische eigenschappen van Zr 700 en Zr 702 worden bepaald door de aanwezige restgassen in het metaal, waarbij vooral zuurstof een belangrijke rol speelt. Bij de overige legeringen worden de gewenste eigenschappen bereikt door toevoeging van andere elementen, zoals niobium.

Bewerking - halffabricaten van zirkonium kopen

De verwerking is, rekening houdend met bepaalde materiaaleigenschappen, goed beheersbaar. Met ruime radiussen en schone, kerfvrije oppervlakken kan het materiaal gemakkelijk worden gevormd. Voor kleinere buigradiussen is het raadzaam om het materiaal en het gereedschap voor te verwarmen.

Bij het lassen moet ervoor worden gezorgd, dat tijdens de smelt- en koelfase onder 300°C voldoende argonafscherming is gewaarborgd.

Zirkoniumoxide speelt een steeds grotere rol in de tandheelkundige industrie. Zirkonium wordt ook steeds belangrijker als legeringselement in titaanlegeringen voor implantaten.

adalize | MK1 v8.9.15 | RegNr. 18430 | use-media Œ
û